Portugal Property Documents

Change of use notice: where to get it in Portugal

Independent site: we are not a public authority, and this is not legal or tax advice.

Changing a building's use without building works needs a prior notice with a time limit (comunicação prévia com prazo) to the municipality. You may start using it 20 days later, unless the mayor orders an inspection.

Ask for a free check

Rule
RJUE articles 62-B and 63-64, as amended by Decree-Law 10/2024
Hand in to
The câmara municipal, on the municipality's electronic platform
Wait
20 days after submission
Inspection
The mayor may order one if the statement is incomplete or the building seems unfit
Documents
Proof of your right to act; a responsibility statement from a qualified technician; existing plans or final drawings
Also
New buildings exempt from prior control use the same notice
Sources
data.dre.pt/eli/dec-lei/10/2024/01/08/p/dre/pt/html
data.dre.pt/eli/port/71-A/2024/02/27/p/dre/pt/html
Checked
2026-11-05

More: Guide

Free check

Send your question about a Portuguese property document and we will answer it by email, free of charge. We do nothing else with your details.