Energy certificate exemptions: where to get it in Portugal
A sale needs no energy certificate when the buyer is a co-owner or the tenant, when it is an expropriation, an enforcement or insolvency sale, or a sale for total demolition. Single-owner buildings of 50 m2 or less may also be exempt.
- Sale exempt: to
- A co-owner, a tenant, an expropriating body
- Sale exempt: from
- Enforcement or insolvency proceedings
- Sale exempt: for
- Total demolition confirmed by the municipality
- Small buildings
- Single ownership, no separate units, gross private area of 50 m2 or less, shown in the caderneta predial
- Proof
- Official building documents, or an exemption declaration by a qualified expert
- Rule
- Decree-Law 101-D/2020, article 18
- Sources
- sce.pt/perguntas-frequentes
sce.pt/legislacao - Checked
- 2026-11-05
More: Guide
Free check
Send your question about a Portuguese property document and we will answer it by email, free of charge. We do nothing else with your details.