Portugal Property Documents

Pre-1951 building rules: where to get it in Portugal

Independent site: we are not a public authority, and this is not legal or tax advice.

Buildings built before 7 August 1951, when the general building regulation (RGEU) came in, are treated separately. The housing technical file rules do not cover them, and IRN's Casa Pronta checklist mentions a use licence only for later buildings or later alterations.

Ask for a free check

Cut-off date
7 August 1951 (Decree-Law 38 382, RGEU)
Housing technical file
Not required for older buildings (Decree-Law 68/2004, article 2)
IRN checklist
Use licence mentioned for buildings built after that date, or older ones altered later
Since 2024
The licence no longer has to be shown at the deed
Later change
Decree-Law 108/2026 changed this: the RGEU ends only when a new diploma on technical building rules enters into force (Decree-Law 10/2024, article 25, new wording)
Sources
data.dre.pt/eli/dec-lei/68/2004/03/25/p/dre/pt/html
justica.gov.pt/Servicos/Balcao-Casa-Pronta
data.dre.pt/eli/dec-lei/10/2024/01/08/p/dre/pt/html
data.dre.pt/eli/dec-lei/108/2026/05/29/p/dre/pt/pdf
Checked
2026-11-05

More: Guide

Free check

Send your question about a Portuguese property document and we will answer it by email, free of charge. We do nothing else with your details.