Portugal Property Documents

Use licence (buying or selling): where to get it in Portugal

Independent site: we are not a public authority, and this is not legal or tax advice.

You need not show the use licence to transfer a building, but the deed must now state whether a planning title exists. The notary records the title shown, or the seller declares having it or not having it. Without this mention the sale can be annulled.

Ask for a free check

Rule
RJUE art 4-A, n. 14, as republished by Decree-Law 108/2026
Old name
Since 1 October 2026 references to the use licence mean a comunicação prévia after permitted works, or a comunicação prévia com prazo when no works came before (Decree-Law 108/2026, art 9)
Applies to
Sales of building land, finished or unfinished buildings, and flats
Deed must state
The title shown, or the seller's declaration that they have it, or that they have none
If it is missing
The sale can be annulled (anulabilidade)
Earlier change
Decree-Law 10/2024, article 26(f), removed the old duty to show the use licence and the housing technical file at the deed
IRN's Casa Pronta page
Lists a deed reference to the use licence for buildings built after 7 August 1951
Sources
data.dre.pt/eli/dec-lei/108/2026/05/29/p/dre/pt/pdf
data.dre.pt/eli/dec-lei/10/2024/01/08/p/dre/pt/html
justica.gov.pt/Servicos/Balcao-Casa-Pronta
data.dre.pt/eli/dec-lei/155-b/2026/07/31/p/dre/pt/pdf
Checked
2026-11-05

More: Guide

Free check

Send your question about a Portuguese property document and we will answer it by email, free of charge. We do nothing else with your details.