Use papers after building works: where to get it in Portugal
After building works, the building can be used straight away once the municipality receives a responsibility statement (termo de responsabilidade) from the works director. Final drawings are added only if the project changed. It cannot be refused if the papers are complete.
- Rule
- RJUE article 62-A, added by Decree-Law 10/2024
- Hand in to
- The câmara municipal
- Document 1
- Responsibility statement signed by the works director (diretor de obra) or the works inspection director, saying the work is finished and follows the project
- Document 2
- Final drawings (telas finais), only when the project changed
- Also asked
- A statistics sheet (ficha de elementos estatísticos)
- Use allowed
- Immediately after submission
- Sources
- data.dre.pt/eli/dec-lei/10/2024/01/08/p/dre/pt/html
data.dre.pt/eli/port/71-A/2024/02/27/p/dre/pt/html - Checked
- 2026-11-05
More: Guide
Free check
Send your question about a Portuguese property document and we will answer it by email, free of charge. We do nothing else with your details.